Milionárske rezy (Millionaire's Shortbread)

Milionárske rezy (Millionaire's Shortbread)

Ak ste milovníkom sladkostí a hľadáte dezert, ktorý je luxusný, no zároveň ľahko pripraviteľný, ste na správnom mieste. Milionárske rezy (Millionaire’s Shortbread) je britská klasika, ktorá v sebe spája tri dokonale vyvážené vrstvy: maslové krehké cesto, bohatú karamelovú náplň a jemnú čokoládovú polevu.

Prečo má tento koláč taký "milionársky" názov? Pravdepodobne preto, že v porovnaní s obyčajným shortbreadom (recept na Škótske maslové sušienky), pôsobí bohatšie – karamel a čokoláda mu dodávajú luxusný nádych, ktorý si môže dopriať každý. Dnes je tento dezert obľúbený nielen v Spojenom kráľovstve, ale aj v USA, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande, kde si našiel miesto v cukrárňach a domácich kuchyniach.

Prečo by ste si ho mali upiecť aj vy?

  1. Nadčasová kombinácia chutí – Maslové cesto, sladký karamel a čokoláda sú neodolateľné.
  2. Nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie – Žiadny mixér, len ruky, hrniec a formu.
  3. Skvelý na každú príležitosť – Ideálny na oslavy, Vianoce alebo len tak ku káve.
  4. Môžete si ho prispôsobiť – Pridajte oriešky, soľ, inú čokoládu alebo dokonca vrstvu arašidového masla.


Recept na dokonalé Milionárske rezy

Ingrediencie:
Na základ (krehké cesto):

  • 280 g hladkej múky
  • 80 g kryštálového cukru (ak máte radi sladšie môžete cukru pridať)
  • 200 g masla (izbovej teploty, nakrájaného na kocky)
  • štipka soli

Na karamelovú vrstvu:

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (397 g)
  • 100 g masla
  • 50 g kryštáľového cukru
  • 2 PL zlatého sirupu (alebo medu)

Na čokoládovú polevu:

  • 200 g horkej čokolády
  • 1 ČL kokosového oleja alebo masla (pre lesklý povrch, voliteľné)

Postup:

1. Príprava krehkého cesta:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte formu alebo vyšší plech (cca 20x20 cm alebo podobnej veľkosti) papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešajte múku a cukor, štipku soli, pridajte maslo a rukami spracujte cesto, ak bude lepkavejšie nevadí.
  3. Vtlačte cesto do formy, pomáhajte si ho utláčať polievkovou lyžicou. Ak je povrch hrboľatý nevadí, pôjde naň neskôr karamel. Popichajte cesto vidličkou a pečte 18 - 20 minút do jemne zlatista.
  4. Nechajte vychladnúť.

2. Príprava karamelovej vrstvy:

  1. V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo, cukor a sirup, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Pridajte kondenzované mlieko a miešajte cca 10 – 15 minút, kým zmes zhustne a získa karamelovú farbu. Dávajte pozor, aby karamel neprihorel, bol by potom horký.
  3. Nalejte karamel ešte teplý na vychladnutý základ a nechajte stuhnúť v miestnosti aspoň 1 hodinu.

3. Príprava čokoládovej polevy:

  1. Vo vodnom kúpeli (alebo v mikrovlnke) rozpustite čokoládu s kokosovým olejom.
  2. Nalejte ju na karamel a nechajte stuhnúť pri izbovej teplote alebo v chladničke.

4. Krájanie a podávanie:

  1. Keď čokoláda stuhne, vyberte koláč z formy.
  2. Krájajte ostrým nožom, ktorý predtým zohrejete v horúcej vode (aby sa čokoláda nelámala).
  3. Podávajte a vychutnávajte si tento sladký poklad!

Tipy na vylepšenie

  • Morská soľ na čokoládu – Pre dokonale vyváženú chuť.
  • Oriešky do karamelu – Pekanové, lieskové alebo mandle pre extra chrumkavosť.
  • Biela čokoláda – Namiesto horkej pre sladší variant.
  • Arašidové maslo – Môžete pridať medzi karamel a čokoládu.

Záver: Rez, ktorý chutí ako milión!

Milionárske rezy sú skutočným dôkazom, že jednoduché ingrediencie môžu vytvoriť luxusný zážitok. Či už ho pripravíte na špeciálnu príležitosť, alebo len tak na spríjemnenie dňa, jeho bohatá chuť a dokonalá kombinácia vrstiev vás zaručene očarí.

Tak čo, vyskúšate ich aj vy?