Nie je nič krajšie, ako keď sa z kuchyne nesie vôňa čerstvo upečeného koláča. V lete sme ako deti bežali z lúk, kde sme pomáhali pri hrabaní sena či mlátení obilia, a už od dvora nás vítala sladká vôňa škorice a vanilky. Babička v letnej kuchyni rýchlo zamiešala cesto, zatiaľ čo sa na sporáčiku ohrievala večera. Ja som prikladala drevo a užívala si tú krásnu letnú atmosféru – praskajúci oheň, vôňa suchého sena a čerstvého koláča.
A hoci dnes už letnú kuchyňu nemáme, tento koláč sa stále pečie – a to práve preto, že je jednoduchý a rýchly. V dnešnom uponáhľanom svete po práci nikto nemá chuť odvážovať a počítať každé gramíky. Hrnčekové recepty sú prehľadné, všetko zvládnete s dvoma hrnčekmi, dvoma miskami a varechou. Ak máte mixér, môžete si robotu uľahčiť, ale verte mi – babička ho nikdy nepotrebovala a varechou to ide tiež bez problémov. A čo je najlepšie, riadu na umývanie je minimum.
Dodnes je tento hrnčekový koláč u nás doma najobľúbenejší. Je vysoký, nadýchaný a dlho zostáva šťavnatý. Pečieme ho podľa sezóny, raz so slivkami, inokedy s jahodami, ríbezľami, černicami, marhuľami či malinami. Ale keď dozrejú slivky, niet lepšieho spojenia ako práve toto.

Ingrediencie (na plech 30×20 cm, cca 5 cm vysoký):
-
2 stredne veľké vajíčka
-
¾ hrnčeka oleja
-
¾ hrnčeka kryštálového cukru
-
1 hrnček mlieka
-
2 hrnčeky hladkej múky
-
1 balíček prášku do pečiva
-
1 a ½ balíčka vanilkového cukru (1 balíček do cesta, 1/2 balíčka na posýpku)
-
½ balíčka škoricového cukru
-
50 g masla (¼ z klasickej 200 g kocky)
-
asi 20 vykôstkovaných sliviek (prekrojených na polovice)
-
¾ hrnčeka hladkej múky na posýpku
Náradie:
-
2 hrnčeky (jeden na tekuté, druhý na sypké suroviny)
-
2 misky (jedna na cesto, druhá na bielky a posýpku)
-
varecha (postačí aj namiesto stierky, ak chcete použiť mixér, môžete)
-
plech vystlaný papierom na pečenie (alebo vymastený a vysypaný múkou)
-
ručný šľahač na bielky a trpezlivosť (alebo ručný mixér s metličkou)
Postup:
-
Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
-
Slivky umyjeme, vykôstkujeme a prekrojíme na polovice.
-
Žĺtky oddelíme od bielkov. Do misky so žĺtkami postupne prilievame olej a miešame varechou (alebo mixérom). Pridáme mlieko, cukor a sačik vanilkového cukru, miešame, kým sa cukor rozpustí.
-
Prisypeme 2 šálky múky s práškom do pečiva a varechou vymiešame dohladka.
-
Bielky vyšľaháme na jemný sneh a opatrne ich zľahka primiešame do cesta.
-
Cesto vylejeme na plech a naukladáme naň slivky šupkou hore, tesne vedľa seba. Posypeme škoricovým cukrom (alebo čistou škoricou, ak chceme menej sladké).
-
V miske, kde sme šľahali bielka, pripravíme posýpku – rukami spojíme maslo, múku a vanilkový cukor do drobeničky a rovnomerne ju rozsypeme na koláč.
-
Pečieme približne 30 minút. Vyskúšame v strede špajdľou, či je cesto prepečené.
-
Koláč necháme vychladnúť pod čistou utierkou aspoň hodinu, aby zostal šťavnatý.
- Pred servírovaním môžeme ešte posypat práškovým cukrom.
Tento koláč nikdy neomrzí, je rýchly, jednoduchý, s minimom riadu a pritom vyzerá luxusne aj pre návštevu. A čo je najdôležitejšie – každým sústom pripomína domov, leto a vôňu babičkinej letnej kuchyne.
Dobrú chuť praje Petra